logo

Žene zarađuju manje od muškaraca

7.3.2013

Prosječna plaća za muškarce iznosi 1.031 KM, a za žene 959 KM, podaci su portala Plata.ba. U istraživanju koje je pokrenuo portal Posao.ba učestvovalo je više od 15.000 osoba u periodu od godinu dana.

Prema podacima portala, diskriminacija i razlika u plaćama žena vidljiva je u sektoru bankarstva, administracije, višeg menadžmenta, pa čak i u javnoj upravi i državnoj službi. Žene na početku karijere su u najnepovoljnijem položaju, navode. 

"Mlade žene koje imaju manje od tri godine iskustva su izložene diskriminiranju prilikom određivanja plaće u svim sektorima, istaknuto je. U pojedinim sektorima, kao naprimjer u  bankarstvu, žene koje imaju više od deset godina iskustva, imaju više plaće od svojih muških kolega." 

Za primjer navode da žene na poziciji finansijskog menadžera u prosjeku imaju netoplaću 1.835 KM, s tim da je maksimalna plaća na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci imaju prosječnu netoplaću 1.391 KM.

Najbolje plaćene pozicije za žene su: menadžer podružnice, šef pravnog odjela, direktor predstavništva, finansijski menadžer i projekt-menadžer, gdje žene u prosjeku imaju veću plaću  17 posto. 

Evidentno je ipak da u generalnom poretku muškarci daleko bolje zarađuju, pa je tako najveća netoplaća muškarca na poziciji direktora 10.000 KM, a za ženu 6.500 KM, na poziciji prodajnog menadžera.


Uporedite svoju platu

Nabavite besplatno personalizovano poređenje zarada.

Pristupite istraživanju plata