logo

BiH svakodnevno napuštaju doktori i inžinjeri

30.1.2014

Nezaposlenost, niske plate i rastući troškovi Bosni i Hercegovini daju jedan rezultat - Odliv mozgova!

Bruto plata koju doktor medicine kao početnik ima u Njemačkoj je 4.000 eura, dok najvišoj platnoj grupi pripadaju doktori sa više od 12 godina specijalističkog staža koji zarađuju oko 6.700 eura mjesečno.

Analiza oglasa objavljenih u protekloj godini na portalu Posao.ba, pokazala da su doktori i medicinsko osoblje među 5 najtraženijih pozicija kada je u pitanju oglašavanje za inostrana tržišta rada. Za odlazak iz zemlje se opredjeljuju mladi koji dugo čekaju specijalizaciju i posao na neodređeno. Pored Njemačke, u 2013.-toj godini postojala je i manja potražnja za stručnjacima iz medicinske struke za Austriju, Katar i Dubai.

 "Prema podacima portala za istraživanje plata - www.plata.ba koji pored tržišta BiH analizira i plate na tržištu Mađarske, Slovačke, Češke, Srbije i Hrvatske, pokazalo se da je BiH među tri zemlje koje najmanje plaćaju svoje doktore u regionu. Prema analizi Plata.ba, koja podatke bazira na više od 10.000 ispitanika, prosječna mjesečna neto plata doktora iznosi 1.287 KM, stomatologa 1.382 KM, dok je prosječna neto plata medicinske sestre 850 KM", ističe Samra Mujanović, Projekt menadžerica portala Plata.ba.  

Precizni podaci o tome koliko je visokoobrazovanih kadrova i stručnjaka napustilo BiH nažalost ne postoje. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u protekloj godini je oko 2.000 ljudi otišlo u Sloveniju, a u Njemačku oko 300 osoba. 

Već nekoliko godina uzastopno su među najtraženijim profesijama razni profili stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija. Među najtraženijim pozicijama su Java programeri, čija je neto plata u BiH 1.243 KM, IT projekt menadžeri (1.811 KM), te PHP programeri (1.069 KM). Poređenja radi, bruto plate IT stučnjaka u Njemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj iznose oko 7.000 KM.  

Na Posao.ba su u toku 2013. godine direktno ili posredstvom agencija za regrutaciju tražene i razne vrste građevinskih i mašinskih inžinjera za tržište Katara, Omana, Bahreina i Kazastana. Prosječna neto plata inžinjera u ovim sektorima na tržištu BiH iznosi oko 1.105 KM mjesečno. 

Prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), i prema analizi "odliva mozgova", BiH je smještena na 140. mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Sve podatke o platama koji vas zanimaju možete dobiti na www.plata.ba.