Istraživanje plata u privatnom sektoru 2013.-te godine u BiH

Dok državni službenici Bosne i Hercegovine imaju skandalozno visoke mjesečne plate, najniža mjesečna plata u privatnom sektoru je 350 KM.

Nakon što je javnost upoznata sa iznosima plata u državnom sektoru u BiH, urađena je analiza plata građana koji rade u privatnom sektoru koja jednako oslikava stanje u BiH. Prema istraživanju urađenom putem portala Plata.ba najviša plata građana Bosne i Hercegovine u privatnom sektoru u 2013.-toj godini iznosila je 4.500 KM, dok je najniža neto plata iznosila 350 KM.

Dok državni službenici primaju i više nego visoke mjesečne plate, istovremeno najviša neto plata u privatnom sektoru u BiH je oko 10 puta manja.

Novinar, advokatski pripravnik i kuhar među najmanje plaćenim u privatnom sektoru

Prema istraživanju Plata.ba najvišu neto platu u privatnom sektoru u 2013.-toj godini u BiH imaju osobe na pozicijama: Izvršni direktor (4.500 KM); IT Menadžer (3.971 KM); Direktor prodaje (3.450 KM); IT Project menadžer i IT Specialist (3.133 KM); Finansijski menadžer (2.867 KM).

Najmanje plaćeni radnici u privatnom sektoru su na pozicijama: Prodavač u prodajnom objektu, Građevinski radnik, Konobar, Vozač kamiona i Šivač (350 KM); Advokatski pripravnik, Kuhar (360 KM); Kasir (370 KM); Zavarivač (375 KM); Recepcioner, Stolar i Novinar (380 KM).

Svi navedeni rezultati su urađeni u periodu od 29.12.2012. do 29.12.2013. na oko 11.512 učesnika istraživanja.

Sve podatke o platama koji vas zanimaju možete dobiti na www.plata.ba.

Vijesti

07
Mar.
Samo 6% zaposlenih žena je među najbolje plaćenim zaposlenicima

Skoro svuda u svijetu, prosječne plate muškaraca su i dalje više nego prosječne plate žena.

28
Nov.
Da li je razgovor o platama i dalje tabu tema?

Želite li znati koliko vaš kolega, komšija, partner, poznanik ili prijatelj zarađuju? Ako ste odgovorili sa da, vaša radoznalost nije nimalo neobična.

08
Aug.
Lov na talente: Koliko BiH košta odlazak IT stručnjaka?

Nedostatak IT stručnjaka je globalni problem, čije se posljedice osjete i u Bosni i Hercegovini. Postojeći obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno kadra, te su kompanije sve češće suočene s tim da ne mogu popuniti otvorena radna mjesta.