logo

Kako pregovarati za bolje radne uvjete?

cover image

Prije nego što poduzmete ključne korake, razmislite što vi možete ponuditi poslodavcu i samoj kompaniji, a drugi ne mogu...


Privredna kriza gazi sve pred sobom, pa većina ljudi zaposlena u privatnom sektoru je sretna ako na vrijeme dobije platu. Traženje dodatnih pogodnosti gotovo se čini nerealno.

No, ako vam plata pada, a vi se iz mjeseca u mjesec sve više borite s troškovima koji rastu, možda je vrijeme da pokušate s poslodavcem pregovarati da vam se dio plate koji vam više ne može novčano isplaćivati kompenzira na druge načine.

Naravno, tu će do izražaja doći vaše pregovaračke sposobnosti. A, ko zna možda ćete otkriti i neke nove talente.

Kako pristupiti?

Ne možete samo poslodavcu upasti u ured i samo zahtijevati ono što vam pripada, jer ćete s takvim pristupom prije dobiti otkaz, nego bolje uvjete. Zapamtite, pregovaranje je dvosmjerna ulica, pa prije nego što "zagrizete metak", morate sagledati širu sliku i biti svjesni situacije u kojoj se nalazi kompanija u kojoj radite, ali i cjelokupne situacije na tržištu. Na žalost, mnogi u našoj državi toga nisu svjesni.

Prije nego što poduzmete te ključne korake, razmislite što vi možete ponuditi poslodavcu i samoj kompaniji, a drugi ne mogu.

Razmislite o:

 • vašoj stvarnoj vrijednosti
 • vašem željenom cilju
 • situaciji u kompaniji i koji su budući planovi kompanije
 • pogodnostima, nagradama i bonusima koje kompanija trenutno ima
 • ciljevima kompanije
 • trenutnoj ekonomskoj situaciji

Kada dobijete tu širu sliku, to vam može pomoći u pregovaranju za dobivanje nekih dodatnih pogodnosti, posebno ako poslodavac nije u početku sklon vašim prijedlozima i zahtjevima i kada pregovori ne idu u dobrom smjeru. Na temelju procjene prave situacije, biti ćete spremni dati prave argumente, a s time i postići željeni cilj.

Kada idete u pregovore, tražite nešto što bi vam i olakšalo posao koji radite, ali i olakšalo određene finansijske troškove koje ste vi sami do sada podnosili. Poslodavac će u tom pogledu biti spreman napraviti određene ustupke, ako će to olakšati vaš posao i povećati vašu produktivnost. Za početak tražite ono što možda za neku kompaniju nije neki trošak, a vama će značiti mnogo. To i prezentirajte na taj način.

 • Tražite nekoliko ekstra dana godišnjeg odmora
 • Tražite fleksibilnije radno vrijeme i rad kod kuće - uštedite vrijeme i troškove putovanja, povećate učinkovitost
 • Tražite službeni auto za putovanje na posao i s posla ili da vam se plati mjesečna karta javnog prijevoza
 • Tražite novi mobitel, kompjuter ili neko drugo sredstvo koje bi vam olakšalo rad i/ili plaćene troškove telekomunikacijskih usluga
 • Tražite porast plate s porastom dobiti kompanije
 • Tražite da vam se plati dodatno školovanje, određeni seminar, trening, auto-škola...
 • Tražite predujam za poslovnu odjeću

Ako pregovore odigrate na pravilan način, niti poslodavac niti vi nećete izgubiti, pa će rješenje će biti postignuto na obostrano zadovoljstvo. Poslodavac će možda zbog određenih pogodnosti koje vam je dao moći dobiti odbitak od poreza, vi ćete smanjiti troškove koje ste do sada snosili sami, te uz pomoć novih pogodnosti povećati svoju produktivnost.

Aduti u rukavu

Imajte na umu da mnoge kompanije već imaju određene pogodnosti za svoje djelatnike, pa ako pregovarate za novo radno mjesto, saznajte koje od pogodnosti ćete lakše dobiti pregovaranjem, a koje teže. Također, saznajte koje sve pogodnosti imaju vaše kolege na istim pozicijama. Vaše pregovaranje će biti neuspješno ako tražite nemoguće uvjete.

Budite kreativni, nemojte sve tražiti odjednom i pokazati sve adute u rukavu. Što god vam ponude, budite spremni da tek onda izvadite pravu kartu. Pregovori se uvijek temelje ne percepciji nečije moći. Budite odlučni, ali isto tako i diplomatski nastrojeni i pokažite želju za postizanjem kompromisa u bilo kojem slučaju.

Ako zaista radite dobar posao, to je uvijek karta koju možete izvući i biti ponosni što ju imate. No, nemojte zaboraviti da niko nije nezamjenjiv. Nemojte precjenjivati, ali isto tako i podcjenjivati svoj rad.

Kada započinjete pregovore, prvo utvrdite svoju poziciju kod nadređenih, saznajte koliko vas zaista cijene, a tek onda započnite s određenim zahtjevima. Ako vam se ponudi opcija koja vam ne odgovara, nemojte se bojati odbiti ju. No, i odbijanje je nešto što morate izvesti diplomatski. Možda nećete od prve dobiti ono što ste tražili, ali nemojte odustati. Budite uporni. Pregovori se rijetko rješavaju u prvom krugu.


(Izvor: ekapija.com)


Uporedite svoju platu

Nabavite besplatno personalizovano poređenje zarada.

Pristupite istraživanju plata