logo

Stres na radnom mjestu narušava kvalitet života

cover image

Veliki broj zaposlenika je svakodnevno izložen stresu na radnom mjestu. Kao posljedica toga, mnogi zaposlenici nisu u stanju da se u potpunosti opuste i ne spavaju dovoljno, što bitno utiče na kvalitet života i produktivnost.

Ovo su rezultati istraživanja „Stres na radnom mjestu“ koje je proveo međunarodni portal Paylab.com početkom 2017. godine na uzorku od 58.508 zaposlenika u 11 evropskih zemalja. U istraživanju je učestvovala i BiH, odnosno Kolektiv/Posao.ba, s najvećim portalom za istraživanje plata u Bosni i Hercegovini www.plata.ba. Plata.ba je dio Paylab.com mreže i predstavlja online alat koji omogućava prikupljanje podataka o platama.

Među zaposlenicima koji se žale na stres i preopterećenost poslom, veliki je broj onih koji redovno spavaju 6 sati ili manje u toku radne sedmice. Istraživanje pokazuje da se radi o zaposlenicima koji su opterećeni obavezama, imaju niske plate, rade prekovremeno i imaju manjak slobodnog vremena za odmor, pa zbog toga i kraće spavaju. Istovremeno, zaposlenici koji duže spavaju su opušteniji i manje podložni stresu, što doprinosi boljoj produktivnosti na poslu, ali i kvaliteti života općenito.

Među zaposlenicima koji se žale na stres također je znatno veći broj onih s nižim primanjima. Manje kvalificirani zaposlenici kao i oni s niskim primanjima, pored finansijskih problema, također imaju više zdravstvenih problema vezanih uz posao, putovanje na posao i loše odnose s kolegama. S druge strane, menadžeri i oni koji zarađuju iznadprosječne dohotke, više su opterećeni poslom, žale se na „pregorijevanje“, te im je često teško postići ravnotežu između posla i privatnog života.

Koliko dugo zaposlenici spavaju?

Stručnjaci preporučuju 6 do 8 sati sna, što je dovoljno za mentalni i fizički odmor i regeneraciju. Zaposlenici koji zbog stresa manje spavaju nalaze se u „začaranom krugu“ – stres im remeti san, a nedostatak sna tokom noći dodatno smanjuje otpornost organizma na stres s kojim se suočavaju u toku dana. Rezultati istraživanja pokazuju da 75% zaposlenih spava između 6 i 8 sati. Rijetki sretnici, njih 5%, spavaju više od 8 sati dnevno. Zabrinjavajuća je informacija da čak 19% zaposlenih spava manje od 6 sati dnevno tokom radne sedmice. Ovo se uglavnom odnosi na osobe starije od 35 godina, a među njima je više zaposlenika na nižim pozicijama, kao što su pomoćno osoblje, KV radnici i zaposlenici u uslužnim djelatnostima. Među onima koji spavaju manje od 6 sati dnevno je i veliki broj vrhunskih menadžera.

Šta uzrokuje stres na poslu?

Zahtjevi i pritisak od strane poslodavca najviše doprinose stresu među zaposlenicima. Prekovremeni rad i negativno radno okruženje su također česti uzročnici stresa, na što su žene osjetljivije od muškaraca. Ostali faktori koji uzrokuju stres uključuju nemogućnost zaposlenika da se nose s količinom posla, visokim očekivanjima nadređenih, te zahtjevima klijenata. Jedan od uznemirujućih pokazatelja hroničnog stresa na radnom mjestu je takozvano „pregorijevanje“ (burnout), odnosno potpuna emocionalna i fizička iscrpljenost uzrokovana poslom. Burnout se češće bilježi među menadžerima, kao i određenim profesijama kao što su programeri, liječnici, medicinski stručnjaci, nastavnici, psiholozi, policajci i slično. Još jedno važno područje koje uzrokuje stres zaposlenicima je nemogućnost usklađivanja posla i privatnog života. Roditelji s djecom imaju dodatni izazov kad je riječ o usklađivanju posla s porodičnim obavezama, od toga žene u većem procentu nego muškarci.


Uporedite svoju platu

Nabavite besplatno personalizovano poređenje zarada.

Pristupite istraživanju plata