logo

Želite povišicu – pregovarajte!

cover image

Mogućnost da vas šef pozove u kancelariju i obavijesti vas da ste dobili povišicu ravna je nuli. Za tako nešto morate sami da se izborite.


Pošto to nije jednostavno, prvo treba da unaprijedite svoje pregovaračke vještine, a mi vam nudimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

Prije nego što započnete pregovore o povišici, pripremite dobro argumente na kojima će se zasnivati vaši zahtjevi. Ukoliko ste bili vrijedni, lojalni i kooperativni, ako ste pokretali nove projekte i akcije, imaćete bolju pregovaračku poziciju.

Zahtjev treba da zasnivate na vašem radnom učinku i obrazovanju, a ne na činjenici da su troškovi života veliki, da vam suprug ne radi ili da želite da uzmete stambeni kredit.

Dobro razmislite o kontraargumentima koje bi eventualno vaš šef mogao da potegne. Da ne biste došli u nezgodnu situaciju, dobro se pripremite jer ćete na taj način lakše moći da odgovorite na sva pitanja koja vam postavlja.

Vježbajte pred ogledalom. Ako nekoliko puta izgovorite iste rečenice, biće vam mnogo lakše da ih samouvjereno ponovite pred šefom. Nećete zamuckivati i djelovaćete kao osoba koja zna šta želi i hoće.

Raspitajte se koliko zarađuju vaše kolege u drugim firmama ili na sličnim pozicijama u vašoj firmi. Ukoliko se uvjerite da je vaša plata niža od njihove, vrijeme je da tražite povišicu. Kada ustanovite kolika vam je cijena na tržištu, zaputite se kod šefa.

Najbolje bi bilo da konkretizujete iznos koji želite. To ne znači da istovremeno ne treba da tražite i dodatne pogodnosti kao što su plaćeni godišnji odmori, stručno usavršavanje ili službeni mobilni telefon.

Trudite se da budete smireni dok razgovarate. Nemojte da vičete, prijetite i pokazujete emocije. Jasno i staloženo objasnite šta želite i pažljivo slušajte šta vam šef priča.

Ne tražite od šefa da vam odmah saopšti odluku. Dajte mu vremena da razmisli i da vam, na primjer, za 15 dana javi šta je odlučio.

Pripremite se i za neuspjeh jer postoji mnogo objektivnih razloga zbog kojih vaš zahtjev može da bude odbijen. Ne očajavajte, već radite na sebi kako biste za šest mjeseci ili godinu dana mogli ponovo da tražite povišicu, ali s novim znanjem i boljim rezultatima.


Evo još nekoliko savjeta kako pregovarati za povišicu plate. 

(Izvor: Magazin Blic Žena)


Uporedite svoju platu

Nabavite besplatno personalizovano poređenje zarada.

Pristupite istraživanju plata