logo

Lov na talente: Koliko BiH košta odlazak IT stručnjaka?

cover image

Nedostatak IT stručnjaka je globalni problem, čije se posljedice osjete i u Bosni i Hercegovini. Postojeći obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno kadra, te su kompanije sve češće suočene s tim da ne mogu popuniti otvorena radna mjesta.


Problemu svakako doprinosi i činjenica da mladi sve više napuštaju zemlju u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, a među onima koji odlaze je i veliki broj IT stručnjaka.

Portal Paylab je početkom 2017. godine proveo istraživanje s fokusom na ICT stručnjake, koje je obuhvatilo Baltičke zemlje, Balkan i Centralnu Evropu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inostranstvu. Istraživanje pokazuje da je čak 78% ICT stručnjaka spremno napustiti regiju, ukoliko im se ukaže prilika za rad u inostranstvu. Istraživanjem je obuhvaćeno 4.343 IT stručnjaka, softverskih inženjera, tehničkih stručnjaka i programera, iz 11 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U istraživanje je bila uključena i Bosna i Hercegovina, odnosno Kolektiv – Posao.ba s najvećim portalom za istraživanje plata u Bosni i Hercegovini www.plata.ba. Poznato je da većina ICT stručnjaka pokazuje interes za nove mogućnosti zapošljavanja i aktivno prati trenutne ponude na tržištu rada, čak i onda kada imaju stabilno zaposlenje i nisu u procesu traženja posla.

Globalna studija Stackoverflow-a koja mapira karijerno ponašanje IT stručnjaka, to također potvrđuje s podatkom da samo 13,1% programera aktivno traži posao, ali da je njih 75,2% zainteresovano za nove mogućnosti zapošljavanja.

Veće plate u inostranstvu privlače IT stručnjake iz regije

IT stručnjaci iz zemalja Centralne Evrope i Balkana otvoreni su za privlačne poslovne mogućnosti i izražavaju relativno visoku spremnost da putuju u inostranstvo zbog posla. Samo 22% ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuju rad u inostranstvu.

U BiH procenat IT stručnjaka koji su spremni na preseljenje zbog posla, uključujući i one koji bi se preselili samo na kraće vrijeme, dostiže čak 81%. Trećina ispitanika iz regije bi bila voljna da putuje u inostranstvo zbog posla na kraći period od najviše nekoliko mjeseci, dok bi se 30% Bosanaca i Hercegovaca zbog atraktivne poslovne ponude preselili na duže vrijeme.

Kao jedan od najvažnijih i najprivlačnijih razloga za rad u inostranstvu, ispitanici su naveli veće plate u Zapadnoj Evropi, koje su nerijetko duplo više od onoga što inače zarađuju u svojoj zemlji. I dok su plate i benefiti koje zapadne kompanije nude presudni za 57% ispitanika iz regije, atraktivne opcije za lični i profesionalni razvoj su na drugom mjestu. Osobe zaposlene u IT sektoru također privlače tehnički izazovi koji im pružaju priliku da rade s kvalitetnim tehnologijama i da učestvuju u interesantnim i važnim projektima. Neke IT komapanije čak idu tako daleko da nude mogućnost spajanja članova porodice, a sve kako bi privukle vrhunske IT stručnjake.

Situacija u BiH zabrinjavajuća

Nedavno objavljena Studija razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo, čiju izradu je podržao projekt MarketMakers, kojeg podržava Vlada Švicarske, pokazuje da IT kompanije u BiH uglavnom gube iskusne stručne kadrove spremne raditi na implementaciji kompleksnih projekata, kao i tim lidere koji vode i koordiniraju implementaciju IT projekata. Zamjena za izgubljeni kadar ne postoji na tržištu nego ju je potrebno stvoriti ponovnim investiranjem novca i vremena.

Osim što negativno djeluje na operativno poslovanje IT industrije, odlazak stručnog IT kadra iz Bosne i Hercegovine ima za posljedicu i potencijalno velike ekonomske gubitke. U studiji se navodi da odlazak jednog senior software developera iz BiH prouzrokuje direktnu i indirektnu štetu od 4 miliona KM, dok je gubitak uzrokovan odlaskom stručnog IT kadra u posljednjih 12 mjeseci, procijenjen na više od 300 miliona KM. Podjednako zabrinjava i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji educiraju IT kadar u Kantonu Sarajevo.

Dunavska dolina – lov na talente i nelojalna konkurencija

Dunavska dolina, kako je Financial Times nazvao region Centralne i Istočne Evrope, treća je po redu najvažnija IT regija nakon Silicijske doline u SAD-u i Zapadne Evrope. Investitorima je ova regija zanimljiva za ulaganje i otvaranje radnih mjesta zbog relativno visoke koncentracije osoba sa IT edukacijom i dobrim poznavanjem stranih jezika. Kako rad u IT-u često nudi fleksibilnost, mogućnost rada na daljinu i komunikacije putem interneta, relativno veliki broj IT stručnjaka koji zna engleski jezik, rade kao freelanceri. Prema globalnoj statistici, ova grupa čini desetinu od ukupne IT radne snage.

Ostale mogućnosti za saradnju koje strane kompanije iskorištavaju uključuju uspostavljanje lokalnih filijala kompanije, koje zatim zapošljavaju IT stručnjake u datoj zemlji isplaćujući prosječne lokalne plate. Prethodno spomenuta Studija razvoja IT sektora, navodi također podatak da se u posljednjih nekoliko godina razvijenije IT kompanije u BiH susreću s problemom gubitka stručnih kadrova prelaskom u „sivu ekonomiju“. Kompanije iz zapadnih zemalja motiviraju IT stručnjake da formiraju vlastiti obrt ili rade po ugovoru o djelu, prelazeći tako iz zone registrirane zaposlenosti kod velikih IT korporacija, na rad po modelu obrta koji plaćaju minimalne doprinose ili ih ne plaćaju uopće. Na ovaj način se stvara nelojalna konkurencija domaćim IT firmama, ali i gubitak od oko 10 miliona KM godišnje na račun doprinosa.

Paylab.com je online alat koji omogućuje prikupljanje podataka o platama. U istraživanju plata učestvuje i BiH, odnosno Kolektiv/Posao.ba, s najvećim portalom za istraživanje plata u Bosni i Hercegovini www.plata.ba, koji je dio Paylab mreže. 


Uporedite svoju platu

Nabavite besplatno personalizovano poređenje zarada.

Pristupite istraživanju plata