Turizam, gastronomija, hotelijerstvo
Plaća za poziciju Sommelier, specijalista za vina u restoranima, Bosna i Herecegovina
Neto mjesečna plata za Bosnu i Hercegovinu je
Na platu zaposlenog utiče nekoliko faktora, prvenstveno region u kojem rade, dužina iskustva, veličina kompanije i drugo.
Uporedite svoju platu sa drugim ljudima na istoj poziciji i u istom regionu besplatno i anonimno.
80% ljudi zarađuje:
1 297 - 2 347 BAM
10% zarađuje manje
1 297 BAM
10% zarađuje više
2 347 BAM
Plate u anketi su izražene u neto.
Na osnovu ankete o platama Plata.ba, 80% ljudi na poziciji $pozicije u zemlji $zemlje zarađuje između 1 297 BAM i 2 347 BAM mjesečno neto.
10% zaposlenih zarađuje manje od 1 297 BAM, a 10% ljudi zarađuje više od 2 347 BAM.
Istraživanje se zasniva na podacima zaposlenih, očišćenim od ekstremnih i duplih vrijednosti. Popunjavanjem besplatne, anonimne ankete, dobit ćete tačnije poređenje plata s drugim ljudima koji rade na istoj poziciji kao i vi.
Koji posao obično obavlja Sommelier, specijalista za vina u restoranima
- Pružanje stručnih savjeta klijentima u izboru odgovarajućih vrsta vina i drugih otmjenih pića.
- Posluživanje vina i drugih kvalitetnih pića.
- Sastavljanje vinske karte i liste pića.
- Naručivanje, arhiviranje i prodaja vina i drugih proizvoda.
- Organiziranje prezentacija i degustacija vina.
- Obuka i upravljanje kadrovima u datoj oblasti.
Za kompanije - steknite samopouzdanje prilikom odlučivanja o platama
Pravedno odredite plate zaposlenih. U tome će vam pomoći detaljan izvještaj o platama. Uvijek ćete imati pri ruci relevantne podatke o platama.
Najčešći put karijere zaposlenika
Grafikon prikazuje kako zaposlenici najčešće napreduju u karijeri. Kliknite na naziv radnog mjesta da biste se upoznali s podacima o plaćama.
Najčešće (>15%)
Povremeno (5-15%)
Rijetka (<5%)
Pozicija Sommelier, specijalista za vina u restoranima na tržištu rada
Ova pozicija je
rangiran na
213 mjestu
Predstavljanje žena na položaju
n/a
Prosečna starost ispitanika u poziciji
n/a
473. mjesto
Portir, Osoblje za pružanje informacija
Pomoćni i niskokvalificirani poslovi
1 000 - 1 304 BAM
214. mjesto
Arhitekta
Građevina i nekretnine
1 167 - 2 504 BAM
213. mjesto
Sommelier, specijalista za vina u restoranima
Turizam, gastronomija, hotelijerstvo
1 297 - 2 347 BAM
212. mjesto
Advertising Manager
Novinarstvo, štamparstvo i mediji
1 107 - 2 595 BAM
1. mjesto
Country Manager
Viši menadžment
2 748 - 7 798 BAM
Saznajte detaljne informacije o plaćama u vašoj zemlji
196,00 BAM*
Pristup za 1 korisnika
Idealno za jednokratnu procjenu određenog radnog mjesta.
Često Postavljena Pitanja
Često postavljana pitanja i odgovori o plati na poziciji Sommelier, specijalista za vina u restoranima.
Neto plata na poziciji Sommelier, specijalista za vina u restoranima kreće se između 1 191 BAM i 3 347 BAM mjesečno. Za precizno poređenje preporučujemo da uporedite svoju platu putem upitnika na Plata.ba, čime ćete dobiti tačniji uvid u platu uzimajući u obzir regiju u kojoj radite.
Najbolje plaćeni zaposlenici na poziciji Sommelier, specijalista za vina u restoranima imaju ukupnu neto platu od najmanje 2 347 BAM mjesečno.
10% najbolje plaćenih zaposlenika na ovoj poziciji imaju ukupnu neto platu veću od 2 347 BAM mjesečno, dok 10% najlošije plaćenih imaju manju od 1 297 BAM mjesečno.
Učestvovanjem u našem platnom upitniku dobit ćete precizno poređenje vaše plate sa prosjekom na tržištu uzimajući u obzir regiju u kojoj radite.
Nakon 5 godina rada na poziciji Sommelier, specijalista za vina u restoranima zarađuje se 1 803 BAM mjesečno u netu.
Za pregovaranje o plati potrebno je dobro se pripremiti. Preporučujemo da se tokom pregovora o plati fokusirate na sljedeće stvari:
- saznajte trenutnu tržišnu vrijednost pozicije – na Plata.ba to možete saznati besplatno i anonimno
- isticanje iskustva i rezultata – dobro je pravilno tempirati razgovor o plati
- proširene odgovornosti – ako radite izvan okvira svoje uloge i zaduženja
- pripremite alternative – ako povećanje plate nije moguće, postoje i druge opcije (bonusi, dodatni godišnji odmor itd.)
Podaci o platama dolaze iz platnog upitnika, gdje svako može anonimno uporediti svoju platu s ostalim zaposlenicima na istoj poziciji. Ove podatke čistimo i obrađujemo prema našoj metodologiji. Za poziciju Sommelier, specijalista za vina u restoranima trenutno imamo prikupljeno manje od 20 provjerenih ispitanika.